Sollicitatie­gesprekken

Overzicht van redenen voor het opzeggen van een baan

August 26, 2020

Vroeg of laat overkomt het iedereen wel eens: een moment waarop je het gevoel hebt vast te zitten in je huidige baan en voorzichtig om je heen kijkt of er wat beters elders te vinden is. Per slot van rekening wil je natuurlijk individueel door blijven groeien en je vaardigheden blijven ontwikkelen, en is het goed om soms het warme nest te verlaten voor iets nieuws.

Vooral bij de groep millenials is deze wens groot. Volgens onderzoek wil de helft van alle millennials graag van baan wisselen, en staat bijna tweederde open voor nieuwe uitdagingen. De andere kant van de medaille is natuurlijk dat een werkgever je mededeelt dat je niet langer gewenst bent binnen de organisatie.

Zelfstandig of gedwongen ontslag is uiteindelijk gevestigd in het kenbaar maken van ontslagredenen. En niet alleen dat, bij het vinden van een nieuwe baan zal je ook richting je nieuwe werkgever duidelijk moeten maken waarom je vroegtijdig gestopt bent bij je vorige baan. De ontslagredenen hebben daarnaast invloed bij een eventueel traject bij het UWV, en de geldigheid ervan kan je mogelijk betwisten afhankelijk van de ontslagredenen vermeld in een vast of tijdelijk contract.

Het is daarom goed om alle ins en outs te kennen aangaande ontslagredenen, om zo voorbereid te zijn op mogelijke tegenslagen of juist zodat jezelf het heft in handen kan nemen in die saaie werkomgeving. Hier volgt een overzicht van ontslagredenen en een bespreking van geldige ontslagredenen, ontslagredenen voor het op staande voet ontslaan van werknemers, en wat precies een vaststellingsovereenkomst ontslagredenen is.

Lees je goed in om zo te bepalen of je je huidige baan wilt opzeggen, een zaak aanhangig wilt maken richting je vorige werkgever, of met een goed verhaal op de proppen wilt komen voor je toekomstige werkgever.

‘Reden voor het verlaten van jouw huidige baan?'

Wanneer je je ontslag hebt ingediend of gekregen, zal je op een zeker moment bij je sollicitatie naar een nieuwe baan aan moeten geven waarom je vroegtijdig gestopt bent bij je vorige baan. Maar deze ontslagreden zal je natuurlijk ook bij je huidige baas nog moeten presenteren, wanneer je zelf besloten hebt te solliciteren naar een andere organisatie.

Overweeg een van de volgende opties om op positieve wijze de deur achter je dicht te sluiten en zo de kans te vergroten dat je nog een positieve aanbeveling meekrijgt. Of om een gedwongen ontslag op positieve wijze vorm te geven, en uit te leggen waarom je na een herstructurering ook vertrokken bent.

Carrièreverandering

Je kunt aangeven dat je solliciteert naar een andere baan als je carrière wilt maken.

 • Ik heb me al zoveel als mogelijk ontwikkeld in deze functie en geloof niet dat er voor mij nog meer groeimogelijkheden zijn.
 • Ik ben op zoek naar een nieuw traject met betrekking tot mijn carrièrepad, hoewel ik genoten heb van mijn verblijf hier in deze organisatie.
 • Ik heb besloten om mijn opleiding voort te zetten en een tijdelijke pauze te nemen van het werkleven.

Herstructurering van de organisatie

 • Aangezien de organisatie aan het herstructureren is, heeft het de productiviteit en efficiëntie van mijn hele team beïnvloed, en ook de moraal. Daarom heb ik besloten om andere opties te onderzoeken.
 • De consequente inkrimping van het personeelsbestand van het bedrijf maakt het moeilijk om dezelfde werklast te beheren met een team dat bijna niet bestaat.
 • Het bedrijf werd geherstructureerd en de hele afdeling werd opgeheven.
 • Ze hebben de afdeling uitbesteed.
 • Het bedrijf ging failliet, dus ik moest stoppen.
 • Als gevolg van de economische teruggang werden verschillende werknemers ontslagen.

Persoonlijke redenen

 • Vanwege ziekteredenen moest ik verplicht een periode thuisblijven.
 • Ik moest mijn baan opzeggen vanwege familieomstandigheden.
 • Ik ga trouwen en ga daarom in een ander land wonen.

Kansen en mogelijkheden

 • Ik heb een kans aangeboden gekregen om met mijn droombedrijf te werken.
 • Ik kreeg het aanbod van het bedrijf dichter in de buurt van mijn woonplaats.
 • Ik heb een aanbod voor een beter betaalde baan ontvangen.
 • Vanwege de beperkte groeimogelijkheden moet ik verhuizen.
 • Ik ben op zoek naar een baan die me meer verantwoordelijkheden kan bieden.
 • Het woon-werkverkeer naar mijn vorige werkplek was verschrikkelijk lang.
 • Ik heb reisplannen voor de nabije toekomst.
 • Ik wil een vast contract omdat ik voorheen op contractbasis werkte.
Eenvoudig solliciteren met een Indeed-cv

Manieren om ontslagvragen te beantwoorden

Geef duidelijke en beknopte samenvatting

Om op positieve wijze in je sollicitatieprocedure de kwestie van je ontslag, al dan niet gedwongen, aan te snijden, dien je voorbereid te zijn op alle mogelijke invalshoeken waarnaar de werkgever kan vragen. Om deze te anticiperen, is het goed om jezelf de volgende vragen te stellen. Deze helpen je niet alleen met het vormgeven van een antwoord tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook mogelijk met de besluitvorming wanneer je nog in dubio zit over het nemen van ontslag bij je huidige werkgever.

 • Wat zijn je carrièredoelen en waar zie je jezelf in de komende 5-10 jaar.
 • Welke wensen en eisen heb je met betrekking tot je werkomgeving, van voorzieningen tot collega's en doorgroeimogelijkheden.
 • Wat bevalt je en wat vind je niet leuk aan je positie?

Wanneer je deze vragen allen op positieve wijze over je huidige baan kunt beantwoorden, is een ontslag waarschijnlijk alleen een goede optie wanneer je nieuwe baan al deze voorwaarden voldoet én je een grote financiële sprong maakt. Bij het bespreken van deze vragen en antwoorden tijdens een sollicitatieprocedure, is het goed om professioneel te blijven. Blijf objectief en laat zien dat je je niet alleen door emoties laat leiden.

Door de vragen goed voor te bereiden, ben je daarnaast in staat om op beknopte en summiere wijze deze vragen te beantwoorden.

Blijf eerlijk positief

Zelfs wanneer je je baan hebt verlaten wegens ongunstige omstandigheden, is het beter om deze op een positieve manier te presenteren dan op negatieve wijze te praten over je vorige organisatie. Probeer ook niet te veel te vertellen over je persoonlijke leven, wanneer je ontslagredenen van persoonlijke aard waren, en houd je gesprek relevant voor de functie waarvoor je solliciteert. Schets een beeld van de vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je werk, de band die je deelt met collega's en welke waarde je hebt toegevoegd aan de organisatie waarvoor je werkte.

Ook wanneer je noodgedwongen je aanmeldt bij het UWV, is het belangrijk om eerlijk uit te leggen waarom je ontslagen werd en met positieve blik naar de toekomst te kijken. Vergeet daarnaast niet dat het UWV mogelijk kan helpen bij het bepalen van de geldigheid van de ontslagredenen. De vaststellingsovereenkomst van ontslagredenen moet namelijk duidelijk de redenen voor jou ontslag omvatten, en ontslagredenen op staande voet moeten juridisch goed geformuleerd zijn.

Een overzicht van wat je niet moet doen

Vergeet daarnaast niet dat er een aantal belangrijke do's en dont's zijn wanneer het onderwerp ontslag wordt besproken. Door deze in acht te nemen help je niet alleen jezelf carrière-technisch, maar help je ook jezelf persoonlijk meer vat te krijgen op een mogelijk gedwongen ontslag.

Wees nooit openlijk negatief over je vorige organisatie. Het maakt niet uit hoe slecht het met hen is geëindigd, het trekt je geloofwaardigheid als persoon in twijfel bij je toekomstige werkgever. Neem in plaats daarvan verantwoordelijkheid voor je acties en probeer niet bitter te klinken over het verleden.

Professionele meningsverschillen zijn net zo veelvoorkomend als ruzies op het schoolplein. Ventileer deze echter niet voor derden, en geef niet anderen de schuld. Toon bereid tot aanpassing en acceptatie van een niet te overbruggen verschil van inzicht, dat is immers de reden dat je nu solliciteert bij een andere functie.

Probeer daarnaast niet te hebberig en materialistisch over te komen, ondanks het feit dat een meerderheid van werknemers actief ontslag nemen om meer geld te verdienen. Focus in plaats daarvan juist op immateriële zaken die voor jou van doorslaggevend belang waren. Dat betekent niet dat je geen financiële reden mag noemen, per slot van rekening onderhandel je ook over een zo hoog mogelijk salaris. Doe het echter op een manier die jouw algehele waarde als werknemer onderstreept.

Er zijn verschillende redenen waarom je besluit om van baan te veranderen, of van baan hebt moeten veranderen. Realiseer je bovenal dat positief blijven in dit gehele proces uiteindelijk meer effect sorteert. Negatief zijn richting je vorige werksituatie heeft alleen maar de mogelijkheid tot het toebrengen van schade aan je vervolgloopbaan. Focus je in plaats daarvan op jouw prestaties, toekomstige doelen en vaardigheden. Je bent méér dan alleen je vorige baan.