Carrière­ontwikkeling

Tips voor het delen van een werkplek met huisgenoten

April 24, 2020

Eenvoudig solliciteren met een Indeed-cv

Als gevolg van het coronavirus moeten veel mensen wonen, werken en met elkaar omgaan in kleine ruimtes die ze delen met hun huisgenoten, partners en kinderen. Daarom zijn er nieuwe manieren nodig om samen deze uitdaging aan te gaan. Je huisgenoten hebben waarschijnlijk verschillende prioriteiten en behoeften in deze periode. Hieronder geven we tips voor het delen van ruimtes met je huisgenoten om productief te blijven en je relaties gezond te houden.

Gerelateerd: Handleiding voor thuiswerkende ouders

Eenvoudig solliciteren met een Indeed-cv

Tips om thuis een werkruimte te delen terwijl je social distancing in acht neemt

Je kunt deze stappen volgen om thuis een werkruimte te delen met huisgenoten:

1. Bespreek wat je nodig hebt

Waarschijnlijk hebben jij en je huisgenoten verschillende behoeften en prioriteiten gedurende deze periode. Werk op afstand, online onderwijs, persoonlijke en professionele ontwikkeling, ongeplande werkloosheid en zorgen voor jezelf vereisen allemaal specifieke planningen en omgevingen. Als je even een moment plant om met je huisgenoten te bespreken wie wat nodig heeft, blijven jullie allemaal productief en kunnen jullie je doelen behalen en misverstanden voorkomen.

Vraag je huisgenoten wanneer ze tijd hebben om te overleggen over het delen van de ruimte wegens de coronacrisis. Je huisgenoten zitten dan wel binnen met jou opgesloten, maar misschien zijn ze er niet op voorbereid of emotioneel in staat om meteen over de situatie te praten. Communicatie is in elk huis en in elke situatie anders. Sommige huishoudens vinden het fijn om tijdens het avondeten te praten, terwijl anderen een groepsapp gebruiken. Doe wat goed voelt en het beste is voor de groep.

Als je in gesprek gaat met je huisgenoten, zorg er dan voor dat je respectvol en specifiek beschrijft wat je nodig hebt om thuis productief te kunnen zijn. Vraag hen wat zij van jou nodig hebben en doe je best om tegemoet te komen aan hun wensen als dat mogelijk is. Compromissen sluiten en onderhandelen kan noodzakelijk zijn. Iedereen moet zich namelijk aan de nieuwe situatie aanpassen.

Als je bijvoorbeeld in de ochtend online vergaderingen hebt, kun je je huisgenoten vragen om tussen 9.00 en 11.00 uur 'stille uren' aan te houden. Stel voor dat je de rest van je werkdag een ruisonderdrukkende koptelefoon gebruikt zodat ze naar muziek kunnen luisteren en gewoon met elkaar kunnen praten. Als je je concentreert op jouw behoeften in plaats van het gedrag van anderen, wordt het gesprek een stuk eenvoudiger.

2. Deel indien mogelijk werkruimtes en middelen

Mogelijk zijn er niet genoeg werkruimtes waar elke persoon in je huishouden tegelijk kan werken. Vraag je huisgenoten naar hun gewenste werkopstelling. Als bepaalde plekken populair zijn, bijvoorbeeld voor een groot raam of op de beste luie stoel, probeer dan een eerlijke planning te maken. Misschien kunnen jullie je planningen aanpassen zodat het gebruik van de beste werkruimte goed verdeeld kan worden.

Het kan ook zijn dat jij of je huisgenoten niet over alle middelen beschikken om thuis goed te kunnen werken. Je kunt spullen die het werk gemakkelijker maken, delen met de andere personen in je huishouden als je dat niet erg vindt. Zo kan het ook fijner worden om werkruimtes te delen. Volg wel de richtlijnen met betrekking tot hygiëne van het RIVM op en reinig alles wat je leent voor- en nadat je het gebruikt.

Veelgebruikte items die gedeelde werkruimtes in het huishouden kunnen verbeteren:

  • Reservetoetsenbord of -muis
  • Ruisonderdrukkende koptelefoon
  • Ongebruikte of extra beeldschermen
  • Ergonomische artikelen zoals kussens, laptopstandaarden of kistjes die kunnen worden gebruikt als voetenbankje
  • Oplaadkabels en verlengsnoeren

3. Plan en communiceer je werkuren om geconcentreerd te blijven

Laat je huisgenoten van tevoren weten welke uren je werkt. Als je grenzen stelt en zegt dat je tijdens die uren niet beschikbaar bent, kun je beter geconcentreerd blijven met zo weinig mogelijk afleiding. Je zou je werkschema op de buitenkant van je deur kunnen plakken of toevoegen aan de gedeelde agenda van het huishouden als die er is.

Als je je werkuren plant, kan dat ook zorgen voor een verbetering in productiviteit, omdat je dan ruimte maakt voor geconcentreerd werken. Hoewel thuiswerken voordelen heeft, kan het ook een uitdaging zijn om in dezelfde ruimte te werken en te wonen. Klusjes in huis en persoonlijke projecten kunnen verleidelijke afleidingen zijn wanneer de grens tussen werk en privé vaag is. Plan tijdblokken in om je op specifieke taken te concentreren. Neem regelmatig pauzes neemt om even je benen te strekken of even naar de radio te luisteren. Zo kun je een burn-out voorkomen en ervoor zorgen dat je productief blijft.

4. Probeer kunstmatige afstand te creëren

Het delen van een werkruimte met je huisgenoten kan moeilijk zijn in elke situatie. Mogelijk vind je het fijn om een kunstmatige afstand te creëren tussen jezelf en je huisgenoten, zodat jullie allemaal in vrede samen kunnen wonen, werken en gezellig contact hebben. Deze scheiding kan je welzijn en je relaties verbeteren, zelfs als je huisgenoot een echtgenoot, familielid of een goede vriend is.

Je kunt jezelf en anderen op veel verschillende manieren emotionele, fysieke of mentale ruimte geven, zelfs in een afgesloten woning. Hieronder vind je enkele ideeën voor hoe je tijdens de coronacrisis kunstmatig afstand van je huisgenoten kunt creëren:

  • Stel 'Niet storen'-periodes in voor jezelf. Vraag je huisgenoten om je dan niet te storen zodat je kunt opladen. Ga een paar uurtjes iets doen wat je leuk vindt, zoals een boek lezen, sporten of een film kijken. Je kunt ook een bordje maken voor je persoonlijke ruimte wanneer je tijd voor jezelf nodig hebt.
  • Ga als je aan het werk bent met je rug naar je huisgenoten toe zitten en doe een koptelefoon op. Zo wek je de illusie dat je alleen bent.
  • Plan samen met je huisgenoten gedeelde sociale tijd en tijd voor jezelf. Als je tijd voor elkaar plant, zoals een filmavond of koffiepauze, kun je je buiten de sociale tijd mogelijk gemakkelijker concentreren op werk en huishoudelijke klusjes.
  • Vraag op een respectvolle manier om ruimte en tijd voor jezelf. Sta er ook voor open als je huisgenoten even wat ruimte nodig hebben.

5. Heb geduld met jezelf en met je huisgenoten

Wees geduldig en empathisch voor jezelf en je huisgenoten gedurende deze periode. Mensen reageren allemaal anders op onzekerheden. Het kan wat moeite en veel communicatie kosten om een goede gedeelde ruimte voor werk, wonen en sociaal contact in te stellen, maar je kunt zo wel de mensen om je heen helpen om in deze periode allemaal productief en gezond te blijven.

Eenvoudig solliciteren met een Indeed-cv

Gerelateerde artikelen

Meer weergeven 
Alles wat je moet weten over thuiswerken preview image

Ontdek onze tips om gezond en productief te blijven terwijl je vanuit huis werkt.

Handleiding voor thuiswerkende ouders preview image

Veel ouders zitten hierdoor noodgedwongen thuis met de kinderen en moeten proberen productief te blijven terwijl ze voor hun gezin zorgen.

Onderzoek: de acht grootste zorgen over de impact van het coronavirus preview image

Uit een onderzoek van Indeed onder meer dan 1000 mensen, is gebleken dat het coronavirus als een bedreiging voelt die een negatieve impact kan hebben op hun baan.