Carrière­ontwikkeling

Onderzoek: de acht grootste zorgen over de impact van het coronavirus

April 16, 2020

Ernstige ziekte en ontslag staan beiden in de top tien meest stressvolle gebeurtenissen in iemands leven. In de afgelopen weken heeft het coronavirus zich steeds verder over de wereld verspreid en ons dagelijks leven drastisch veranderd. In een onderzoek¹ van Indeed gaf 68% aan dat het virus veranderingen had veroorzaakt in hun werk, functie of werkrooster.

Dit soort uitdagingen kan stress, verwarring en zware belasting veroorzaken bij miljoenen mensen. Meer dan de helft van de respondenten uit het onderzoek noemde 'bezorgd', 'behoedzaam' of 'ongerust' als de woorden die het best omschrijven hoe ze zich voelen over de uitbraak van het virus.

Onder deze omstandigheden is onze natuurlijke reactie om informatie te verzamelen en actie te ondernemen voor onszelf, onze dierbaren en onze gemeenschap. In dit artikel bespreken we hoe mensen in verschillende situaties zich voelen en bieden we een aantal adviezen en tips om om te gaan met de veranderingen die het coronavirus veroorzaakt.

Omgaan met de impact van het coronavirus

In ons recente onderzoek liet 81% van de respondenten weten dat ze het nieuws omtrent het coronavirus minimaal één keer per dag volgen. 73% ziet het virus als een echte bedreiging. In veel landen over de hele wereld doen mensen aan 'social distancing', gaan ze vrijwillig in quarantaine of moeten ze zelfs verplicht thuisblijven in opdracht van lokale of landelijke overheden.

Waar mensen zich het meest zorgen over maken in verband met het coronavirus is het risico op financieel verlies (35%). Andere zorgen zijn:

 • Zorgen voor dierbaren (27%)
 • Het coronavirus oplopen op het werk (26%)
 • Werkloos worden (26%)
 • Het coronavirus overdragen op het werk (25%)
 • Mentaal gezond blijven (22%)
 • De uitdagingen van thuiswerken (19%)
 • Kinderopvang regelen (16%)

Als we al deze omstandigheden bekijken in het kader van de piramide van Maslow, beleven we een verschuiving in de manier waarop we onze tijd, energie en emoties gebruiken, zodat we de gezondheid en veiligheid van ons gezin voorop kunnen stellen.
Het is normaal en gezond om onze prioriteiten aan te passen. De vraag is daarbij wel: wat kunnen we het beste doen om onze zorgen aan te pakken?

Hieronder bespreken we een aantal van deze zorgen en geven we tips waarmee je mensen in je omgeving kunt helpen die met dit soort situaties te maken hebben.

Als je werk bent verloren…

Werk verliezen kan betekenen dat je bent ontslagen, dat je minder uren werkt of minder diensten draait, of dat je onbetaald verlof moet opnemen vanwege het coronavirus of de gevolgen ervan (zoals thuiszittende kinderen). Toen we in ons onderzoek vroegen naar de impact van het coronavirus, gaf 36% van de respondenten aan een zeer negatieve of enigszins negatieve invloed op hun werk te verwachten. 75% denkt dat de gevolgen van het virus voor hen tot wel zes maanden kunnen aanhouden. Alleenstaande respondenten van ons impactonderzoek gaven aan zich vooral zorgen te maken over financiële zaken (lager loon, minder opdrachten, minder betaald verlof).

Werk verliezen kan veel stress opleveren, met name in een tijd waarin werkgevers hun financiële draagkracht onderzoeken en voorzichtiger zullen zijn met het aannemen van nieuwe medewerkers. Hoewel je op sommige dingen geen invloed hebt, zijn er wel stappen die je kunt nemen om weer aan de slag te komen. Je kunt bijvoorbeeld het volgende doen:

 • Vraag indien nodig een werkloosheidsuitkering aan. In Nederland kun je voor dit soort uitkeringen terecht op de website van het UWV. Het kabinet heeft vanwege het coronavirus ook een pakket maatregelen aangekondigd om banen en inkomens te beschermen.
 • Zoek informatie en hulpmiddelen. Veel organisaties en overheden geven ondersteuning en advies aan mensen die werk zijn verloren wegens COVID-19. Lees hier onze tips over omgaan met het verliezen van je baan of lees het stappenplan snel een baan vinden.
 • Vraag rond in je netwerk. Benut je connecties, zoals vrienden, familie, je vorige werkgevers, mentoren en professionele netwerkplatformen, om een idee te krijgen van de mogelijkheden die er zijn. Je weet maar nooit waar mensen naar op zoek zijn of wat ze voor je kunnen betekenen.
 • Maak tijd vrij om naar werk te zoeken. Een baan zoeken kan in deze tijd voelen als een fulltimebezigheid boven op al je andere verantwoordelijkheden. Plan daarom momenten in waarop je vacatures gaat zoeken en probeer op die tijden zo min mogelijk te worden afgeleid.
 • Stel sollicitatiedoelen. Houd jezelf gemotiveerd met dagelijkse of wekelijkse doelen. Heb je op het afgesproken aantal vacatures gesolliciteerd? Beloon jezelf dan met iets kleins en betekenisvols. Het kan in deze periode een goed idee zijn om ook parttime of fulltime thuiswerk te doen.
 • Ga op zoek naar werk dat momenteel als gevolg van de coronacrisis wordt aangeboden. Door de epidemie is er bijvoorbeeld een tekort aan medewerkers voor distributiecentra, de voedingssector, het bezorgen van boodschappen of bestellingen, supermarkten en de gezondheidszorg (zoals verpleegkundigen).

Als je al op zoek bent naar een baan of van baan wilt veranderen…

 • Bereid je voor op een online sollicitatieprocedure. Veel werkgevers blijven nieuwe medewerkers werven, maar zullen je waarschijnlijk vragen een virtueel of telefonisch sollicitatiegesprek te voeren in plaats van een persoonlijk gesprek op locatie.
 • Heb geduld. Als je geen reactie ontvangt van werkgevers, kun je actief blijven door op andere vacatures te solliciteren. Stem je cv en motivatiebrief af op elke specifieke vacature en solliciteer op banen die bij je ervaring en achtergrond passen.
 • Vul je inkomen indien nodig aan met werkzaamheden die je op afstand kunt doen. Thuiswerkklussen kunnen je helpen financieel rond te komen als je zoektocht naar de juiste baan langer duurt dan verwacht.

Als je thuis werkt…

Hoewel thuiswerken veel voordelen biedt, kan het ook een lastige aanpassing betekenen. Volg deze tips om productief te blijven:

 • Richt een speciale werkplek in, liefst ergens waar het rustig is en waar je zo min mogelijk wordt afgeleid.
 • Stel grenzen voor je gezinsleden of huisgenoten. Laat ze weten wanneer je aan het werk bent en wanneer je niet gestoord wilt worden.
 • Neem regelmatig pauze en sluit de computer elke dag op een vaste tijd af.
 • Bespreek je werktijden met je leidinggevende en collega's, evenals de verwachtingen over deadlines (afhankelijk van jouw situatie).

54% van de respondenten gaf aan kinderen te hebben en 36% zei (mogelijk) thuis te kunnen werken. Doordat veel kinderen thuiszitten nu de scholen zijn gesloten en er virtueel les gegeven wordt, moeten mensen noodgedwongen thuiswerken en tegelijk voor hun gezin zorgen. Ga voor tips hierover naar onze handleiding voor thuiswerkende ouders.

Als je niet thuis kunt werken...

46% van de respondenten in ons onderzoek zei niet thuis te kunnen werken. Er zijn veel kritieke beroepen, vooral nu, waarvoor thuiswerken geen optie is. Onder andere supermarktmedewerkers, winkelpersoneel, automonteurs en zorgmedewerkers moeten op locatie aanwezig zijn.

Als je niet thuis kunt werken en je contact moet hebben met anderen, is het belangrijk dat je samen met je leidinggevende nagaat hoe je zo goed mogelijk gezond kunt blijven. Raadpleeg ook het beleid van je bedrijf met betrekking tot ziekteverlof en vraag je werkgever of er veranderingen zijn vanwege het coronavirus.

Eenvoudig solliciteren met een Indeed-cv

Hoe je anderen kunt helpen

In ons onderzoek legden we respondenten een stelling voor: “Denk je dat de uitbraak van het coronavirus ons dichter bij elkaar brengt?” 42% was het daarmee eens. Om de coronacrisis zo goed mogelijk door te komen, is het belangrijk dat we geduld en empathie hebben voor zowel onszelf als de mensen om ons heen. We krijgen momenteel veel te verduren, dus het is belangrijk dat we goed voor onszelf en onze naasten blijven zorgen.

Het beste en effectiefste dat je kunt doen, is afstand houden en je aan andere preventieve maatregelen houden die door lokale of landelijke overheden worden opgelegd. Hiermee remmen we de verspreiding van het virus af en verminderen we de impact zo veel mogelijk.

Wil en kun je meer doen om te helpen? Hieronder vind je een paar ideeën:

 • Doneer aan organisaties die geld inzamelen voor sectoren die veel last hebben van de coronacrisis, zoals de horeca.
 • Doneer aan lokale voedselbanken.
 • Heb je werk te bieden? Laat het mensen in je netwerk weten die zijn geraakt door de coronacrisis.
 • Maak virtueel contact met je vrienden en familie via videogesprekken, groepsgesprekken en andere onlineplatformen. Zo steun je elkaar ook als je niet fysiek met elkaar kunt afspreken.

¹ Indeed.com: Coronavirus Omnibus Tracker, n=1035 (VS)