Aan een nieuwe baan beginnen

Omgaan met het verliezen van je baan

April 16, 2020

Is je contract niet verlengd of ben je ontslagen? Het verliezen van je baan kan zwaar zijn, zowel emotioneel als financieel. Je hebt misschien geen invloed op het verliezen van je baan, maar je kunt wel dingen doen om de impact kleiner en de pijn draaglijker te maken. Het is belangrijk om te weten dat je op meerdere manieren weer kunt opkrabbelen, het ontslag vanuit een positieve hoek te zien en de zoektocht naar een baan opnieuw te starten. In dit artikel bespreken we hoe je kunt omgaan met het verliezen van je baan en krijg je tips om een nieuwe baan te vinden.

Omgaan met baanverlies

Het verliezen van je baan kan erg stressvol en verdrietig zijn, maar er zijn manieren om er goed mee om te gaan. Des te beter je je emoties verwerkt en je leven op orde krijgt, des te beter kun je verder met je professionele carrière. Hier vind je enkele stappen die je kunt nemen wanneer je je baan hebt verloren:

 1. Erken je emoties
 2. Bekijk je financiën
 3. Laat het verliezen van je baan niet bepalen wie je bent
 4. Omring jezelf met de juiste groep mensen
 5. Blijf in vorm
 6. Denk na over de volgende stap in je carrière
 7. Denk na over hoe je verder kunt komen in je carrière

1. Erken je emoties

Het is normaal dat je allerlei emoties voelt wanneer je je baan verliest. Eerst ben je misschien verdrietig, maar dat kan al gauw omslaan naar boosheid dat je bent ontslagen. Misschien voel je juist enthousiasme om een nieuwe carrière te starten en het verleden achter je te laten. Het is in ieder geval belangrijk om te erkennen dat je emoties normaal zijn. Verwerk deze emoties en hou jezelf voor dat het prima is om dit te voelen. Als je dit hebt gedaan, ga je verder en richt je je op de volgende stap in je carrière.

2. Bekijk je financiën

Wanneer je je baan kwijtraakt, verlies je waarschijnlijk ook je grootste inkomstenbron. Een van de belangrijkste stappen die je in deze situatie moet nemen, is je financiën even goed te bekijken. Ga na of je WW of bijstand krijgt en hoeveel, en of je een ontslagvergoeding krijgt. Een HR-medewerker van je voormalige werkgever zou je vragen over uitkering en ontslagvergoeding moeten kunnen beantwoorden. Afhankelijk van deze cijfers moet je een budget opstellen en je uitgaven aanpassen.

3. Laat het verliezen van je baan niet bepalen wie je bent

Hoewel het moeilijk kan zijn als je je baan verliest, is het belangrijk dat je in gedachten houdt dat je geen mislukking bent. Wees veerkrachtig en herinner jezelf eraan dat je baan niet bepaalt wie je bent en de beslissing van je werkgever om je te ontslaan ook niet. Bekijk eens hoe ver je bent gekomen in je carrière en hoeveel je al hebt gedaan om je professionele doelen te behalen. Hoewel dit een tegenslag kan zijn, bepaalt het niet je hele professionele carrière of wie je bent.

4. Omring jezelf met de juiste groep mensen

Als je je baan bent kwijtgeraakt, is het belangrijk dat je je omringt met positieve mensen die je helpen vol te houden wanneer je dat nodig hebt. Hoewel je misschien even alleen wilt zijn, is het beter om een goede groep mensen om je heen te hebben, zoals je familie en beste vrienden. Denk goed na over met wie je tijd wilt doorbrengen, wie je kan helpen inspiratie op te doen en wie je steun biedt.

Als je samen met een groep mensen bent ontslagen, overweeg dan af te spreken met je oud-collega's. Jullie kunnen elkaar dan motiveren en steunen omdat jullie dezelfde emoties, onzekerheden en zorgen ervaren.

5. Blijf in vorm

In vorm blijven is een goede manier om een gezonde denkwijze te houden en zowel je emotionele als je fysieke gezondheid te verbeteren. Overweeg te gaan sporten en gezonder te gaan eten. Des te beter je lijf aanvoelt, des te beter jij je voelt. Als je in vorm blijft, kun je je hoofd leegmaken en je goed richten op je toekomstige baan.

6. Denk na over de volgende stap in je carrière

Wanneer je een baan verliest, biedt dat de mogelijkheid om eens na te denken over de volgende stap in je carrière. Denk na over je vorige functies en welke functies je het leukst vond. Als je je meest recente functie erg leuk vond, overweeg dan te solliciteren op een soortgelijke vacature. Als je deze niet zo leuk vond, zoek dan naar mogelijkheden buiten je branche. Dit is een goed moment om ervaring op te doen in een ander vakgebied. Dit kun je doen door je opleiding bij te spijkeren, certificaten te behalen enzovoort.

7. Denk na over hoe je verder kunt komen in je carrière

Als je in dezelfde branche wilt blijven werken, bedenk dan hoe je je cv een boost kunt geven. Je kunt vrijwilligerswerk gaan doen, trainingen volgen, je inschrijven voor een opleiding en meer. Elke ervaring die je in deze periode opdoet, kan worden toegevoegd aan je cv en portfolio. Hiermee vergroot je bovendien je kans om een baan te krijgen in het door jou gekozen vak.

Eenvoudig solliciteren met een Indeed-cv

Tips om een nieuwe baan te zoeken

Hier vind je enkele tips voor het zoeken naar vacatures nadat je je baan bent verloren:

 • Weet wat je wilt. Het is belangrijk na te denken over of je wel in dezelfde branche wilt blijven werken voordat je solliciteert op een nieuwe baan. Als je in het verleden niet tevreden was, is dit een goed moment voor een verandering. Als je precies weet wat je wilt, kan dat helpen beter richting te geven aan je carrière.
 • Blijf gefocust. Je blijft misschien snel hangen in het verliezen van je baan, maar het is belangrijk om je te richten op de toekomst. Denk na over wat je moet doen als voorbereiding op je zoektocht naar een nieuwe baan.
 • Bouw je netwerk op. Als je in dezelfde branche wilt blijven werken, is het een goed idee om te gaan netwerken met collega's die je al kent. Zo heb je een ingang naar nieuwe mogelijkheden. Veel vacatures worden niet geadverteerd en daarom is het belangrijk om contact op te nemen met mensen die je kent om hen te laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.
 • Stel een plan op. Het is belangrijk dat je een plan opstelt voor je zoektocht naar een nieuwe baan.
  Overweeg of je je het kunt veroorloven om even wat vakantie te nemen of dat je direct moet beginnen met je zoektocht.

Lees ook ons Stappenplan: Snel een baan vinden