Cv's en motivatiebrieven

Een cv opstellen tijdens de coronacrisis

May 28, 2020
Eenvoudig solliciteren met een Indeed-cv

Als je door de gevolgen van de coronacrisis geen baan meer hebt, ben je misschien op zoek naar werk dat direct beschikbaar is. Het kan overweldigend zijn om de zoektocht naar werk te beginnen, al helemaal onder de huidige omstandigheden. Toch zijn er stappen die je kunt nemen om goed beslagen ten ijs te komen. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is je cv bijwerken of er een opstellen.

Ga naar my.indeed.com/resume om je cv te uploaden op Indeed. Je kunt nu ook #per-direct-beschikbaar aan je samenvatting op Indeed CV toevoegen om zoekende werkgevers te laten weten dat je direct aan de slag kunt. Lees verder voor meer informatie.

Het belang van een bijgewerkt en afgestemd cv

Als je tijdens de coronacrisis op zoek gaat naar werk, heb je in verband met social distancing momenteel de meeste kans van slagen als je je op kritieke beroepen of thuiswerkmogelijkheden richt (ook als dat werk slechts tijdelijk op afstand wordt uitgevoerd). Het is belangrijk om je cv aan te passen op basis van de functies waarnaar je momenteel zoekt, zodat je achtergrond en ervaring hier zo veel mogelijk op zijn afgestemd. Als je wilt opvallen tussen de vele sollicitanten, is het ook belangrijk dat je je cv aanpast voor elke specifieke vacature. Benadruk de belangrijkste vaardigheden en sterke punten waar de betreffende werkgever naar op zoek is.

Dit is vooral belangrijk als je je op banen en sectoren richt waar je nog geen eerdere ervaring mee hebt. Als je bijvoorbeeld als steward(ess) werkte en hierin voorlopig geen perspectieven ziet, ben je nu wellicht op zoek naar ander werk dat aansluit bij je vaardigheden en interesses. Je hebt misschien nog geen ervaring met dit werk, maar je kunt wel de multi-inzetbare vaardigheden op je cv benadrukken om jezelf goed te profileren.

Een cv opstellen tijdens de coronacrisis

Je kunt bij het zoeken naar werk tijdens de coronacrisis het volgende doen om je cv te laten opvallen bij werkgevers:

 1. Beoordeel de indeling van je cv en pas deze indien nodig aan
 2. Stel een samenvatting of doelstelling op voor je cv of pas deze aan
 3. Bekijk de vacaturetekst
 4. Beschrijf waarom jij een goede match bent voor de functie
 5. Zorg ervoor dat je cv makkelijk leesbaar is
 6. Upload je cv op Indeed met de hashtag #per-direct-beschikbaar

1. Beoordeel de indeling van je cv en pas deze indien nodig aan

Als je al een cv hebt, heb je dat misschien chronologisch opgezet. Dat is nuttig als je drie tot vijf jaar ervaring hebt binnen dezelfde functie en sector, maar als je naar andere banen en vakgebieden zoekt dan voorheen, is een functiegerichte of gecombineerde indeling geschikter. Hiermee leg je de nadruk op je relevante vaardigheden in plaats van op je professionele ervaring. Die informatie vinden werkgevers mogelijk nuttiger als ze willen bepalen of je de juiste match bent voor een bepaalde functie.

2. Stel een samenvatting of doelstelling op voor je cv of pas deze aan

In deze tijd kan het erg handig zijn om een samenvatting of doelstelling aan je cv toe te voegen voor extra achtergrondinformatie. Een cv-samenvatting is een kort overzicht van je vaardigheden, prestaties en ervaring. Dit is geschikt voor mensen met minimaal één jaar werkervaring. Een cv-doelstelling is een overzicht van je doelen voor de korte en lange termijn. Dit is geschikt voor pas afgestudeerden of mensen die van baan of sector willen veranderen.

Verder helpt het als je de toon en het woordgebruik van je doelstelling of samenvatting aanpast, om te benoemen hoe je vaardigheden en ervaring in deze tijd nuttig kunnen zijn voor de organisatie. Bijvoorbeeld: servicegerichte mentaliteit, flexibiliteit en enthousiasme om een vitale functie te vervullen.

Hieronder vind je een paar voorbeelden van cv-samenvattingen die context bieden voor het zoeken naar een baan tijdens de coronacrisis:

 • Enthousiaste universitair afgestudeerde met een Master in Educational Sciences en relevante ervaring in onderwijstechnologie.
 • Energieke community outreach manager met ervaring in het opstellen en afronden van hulpverleningsprogramma's voor etnische minderheden.
 • Georganiseerde tandartsassistente met zeven jaar ervaring in het bijhouden van effectieve cliëntplanningen, factureringsregels en kantoorworkflows.

Hieronder vind je een paar voorbeelden van cv-doelstellingen die context bieden voor het zoeken naar een baan tijdens de coronacrisis:

 • Georganiseerde en succesvolle stewardess op zoek naar een baan in de klantenservice om mijn passie voor uitstekende klantenservice uit te oefenen. In het verleden heb ik de tevredenheid tijdens vluchten en de wachttijd met 15% verbeterd.
 • Gemotiveerde afgestudeerde aan de kunstacademie die graag mode-inkoper wil worden, beschikt over geavanceerde communicatievaardigheden en haar kennis van de haute couture-branche wil uitbreiden met online retailvacatures die nu beschikbaar zijn.
 • Succesvolle HR-professional die graag zijn uitgebreide kennis van relaties met medewerkers, het bedrijfsleven en interne communicatie wil inzetten in een klantgerichte functie waarbij hij direct met klanten kan werken en voor een positieve ervaring kan zorgen.

3. Bekijk de vacaturetekst

Een van de belangrijkste stappen die je kunt zetten bij het opstellen of bijwerken van een cv is om de vacaturetekst te bekijken voor de functie waarop je solliciteert. Zo krijg je inzicht in wat de werkgever verwacht van een kandidaat en kun je daar je cv op aanpassen om die betreffende vaardigheden, kwaliteiten en ervaringen uit te lichten.
Zoek naar trefwoorden onder gedeelten zoals 'vereisten', 'opleidingsvereisten' en 'belangrijke vaardigheden' en 'kwalificaties'. Zet deze trefwoorden die overeenkomen met je achtergrond bovenaan je cv zodat werkgevers ze gemakkelijk kunnen vinden. Vermeld andere trefwoorden in je cv, waaronder in de gedeelten werkervaring, opleiding en vaardigheden.

Als in de vacaturetekst voor een directiesecretaresse bijvoorbeeld staat dat ze op zoek zijn naar een kandidaat met vaardigheden in 'nauwkeurigheid en oog voor detail', kun je een van je vaardigheden als volgt beschrijven: 'Bestedingen aan kantoorbenodigdheden met 15% verminderd met een nieuw voorraadproces door mijn nauwkeurigheid en oog voor detail toe te passen'.

4. Beschrijf waarom jij een goede match bent voor de functie

Op elk cv is het essentieel dat je duidelijke verbanden legt tussen je eerdere prestaties en de functie waarop je solliciteert. Des te eenvoudiger je het maakt voor werkgevers om inzicht te krijgen in hoe jij kunt bijdragen in de functie, des te waarschijnlijker het is dat je opvalt tussen de andere kandidaten. Als je werkzaam bent in een branche die zwaar te lijden heeft onder het coronavirus en je vacatures zoekt in een andere branche, benadruk je de vaardigheden en ervaring die je ook in een andere functie kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld goed bent in time management, kun je uitleggen hoe je deze vaardigheid kunt gebruiken in verschillende branches en hoe je hierdoor goed kunt thuiswerken.

Nog een voorbeeld: als je een stewardess of purser bent die solliciteert op functies in de klantenservice, leg je uit hoe je je bij vorige functies hebt onderscheiden met je klantenservicevaardigheden. In de praktijk kan het gedeelte werkervaring er als volgt uitzien:

RIVER AIR

Purser | 2015–2020

 • Klanttevredenheid met meer dan 20% verbeterd gedurende de gewerkte periode door voortdurend servicewijzigingen te plannen en te implementeren.
 • Meer dan 45 nieuwe stewards en stewardessen getraind en gecoacht, training gegeven in klantenservicevaardigheden, omgaan met noodsituaties en veiligheidsnormen.
 • Communicatie tijdens de vlucht met piloten en luchtverkeersleiders gecoördineerd om noodsituaties met passagiers op te lossen.

5. Zorg ervoor dat je cv makkelijk leesbaar is

Werkgevers hebben over het algemeen maar zes seconden de tijd om een cv te bekijken. Daarom is het belangrijk dat ze de essentiële informatie snel kunnen vinden.
Zorg er dus voor dat je cv op de juiste manier is ingedeeld:

 • Probeer je cv op één pagina te laten passen door verouderde (functies ouder dan 10 jaar) of niet-relevante informatie te verwijderen.
 • Gebruik documentmarges van ongeveer 2 cm.
 • Selecteer een eenvoudig en professioneel lettertype zoals Arial of Helvetica.
 • Gebruik indien mogelijk een tekengrootte van 10 tot 12 punten. Kleiner kan moeilijk leesbaar zijn en groter kan onprofessioneel overkomen of afleiden.

Zorg er ook voor dat je de informatie op je cv prioriteit geeft afhankelijk van de functie, bijvoorbeeld:

 • Neem je werkervaring op in je cv-samenvatting als dit overeenkomt met de vereisten van de werkgever, bijvoorbeeld het aantal jaren ervaring met een bepaalde vaardigheid, in een specifieke functie of in een bepaalde branche.
 • Zet je gedeelte met vaardigheden bovenaan je cv als de werkgever in de vacaturetekst de nadruk legt op specifieke soft- of hardskills, zoals handigheid in bepaalde software of geavanceerde klantenservicetechnieken.
 • Zet je gedeelte met vaardigheden boven het gedeelte met werkervaring als je op zoek bent naar een andere functie of in een andere branche wilt gaan werken.
 • Zet je gedeelte met opleidingen bovenaan je cv als je pas bent afgestudeerd en nog maar weinig werkervaring hebt. Zet dit gedeelte onderaan je cv als je minimaal twee jaar werkervaring hebt. Als je meer dan vijf jaar werkervaring hebt, kun je je opleidingsjaren, gemiddelde eindcijfer en andere minder relevante informatie weglaten.

6. Upload je cv op Indeed met de hashtag #per-direct-beschikbaar

Upload of maak een Indeed-cv om eenvoudig op vacatures te solliciteren. Als het cv is ingesteld op 'openbaar', kunnen werkgevers je profiel vinden op Indeed en contact met je opnemen over relevante vacatures. Je kunt nu ook de hashtag #per-direct-beschikbaar toevoegen om werkgevers te laten zien dat je meteen aan de slag kunt. Je kunt de hashtag altijd weer verwijderen bij het bewerken van je cv-samenvatting.