Cv's en motivatiebrieven

Wat is een CV en hoe schrijft u een doelgericht CV?

August 26, 2020

Het cv, ook wel bekend als curriculum vitae, is het document waarin je professionele en academische loopbaan overzichtelijk staat opgeschreven. Het curriculum vitae is uitermate belangrijk en speelt een cruciale rol in het bemachtigen van jouw droombaan. Als je zelf je cv opstelt, wees dan zorgvuldig zijn met de informatie die je er op zet. Als je net bent afgestudeerd en werkt aan je eerste professionele cv is het aan te bevelen om externe hulp in te schakelen.

Je cv is de eerste indruk die je geeft aan een mogelijke recruiter, en dus je eerste kans om een baan te krijgen. Onderzoek toont aan dat het slechts 6 seconden duurt voor een recruiter om een cv te scannen en te beslissen of de kandidaat wel of niet in aanmerking komt voor de positie. Wees dus slim om je kansen te verhogen, en goed na over de vaardigheden en expertise die je vermeldt. Een goed opgesteld cv geeft een positieve impuls aan het sollicitatiegesprek, en geeft je ook zo een grotere kans op je ideale baan.

Wat moet er in een CV staan?

Het opstellen van een goede cv blijkt voor veel mensen een uitdaging. Om de kunst van het ontwerpen en schrijven van een goede cv onder de knie te krijgen, is het aan te raden om diverse cv templates te downloaden en te bestuderen, om zo vertrouwd te raken met de verschillende formats die bestaan. Op deze manier kun je beter bepalen welk type cv het beste past bij jou en het bedrijf waar je solliciteert.

Alle gegevens in het cv dienen van toegevoegde waarde te zijn voor de functie waarop je solliciteert. Als bepaalde ervaring niet relevant is voor de positie kan je die er beter uit laten. In plaats van alles wat je in de loop der jaren hebt bereikt op te sommen, is het verstandig om een cv op te stellen dat past bij de baan waarop je solliciteert.

Vergeet niet om de baan die je wilt grondig te onderzoeken: zoek zo veel mogelijk informatie op over het bedrijf, zodat je een beter beeld krijgt van wat het bedrijf van haar werknemers verwacht. Speel hier vervolgens op in bij het maken van je cv Pas je kennis over het bedrijf bijvoorbeeld toe door alleen je relevante vaardigheden en expertise te vermelden.

Als je je academische ervaring op een rijtje zet, zorg er dan voor dat je niet alleen de naam van het diploma en de school noemt; vermeld ook de vakken die passen bij de functie en de vaardigheden die je hebt geleerd tijdens je studie. Vermeld het ook als je een of meer stages hebt gelopen die je vaardigheden op een meer praktische manier kunnen laten zien, want daarmee vergroot je je kansen.

Ook soft skills zijn belangrijk om in je cv te zetten: ben je goed in leiding geven, organiseren, onderhandelen of tijdsplanning? Zorg dan dat je dat op een overzichtelijke manier in je cv opneemt. Hoewel de vaardigheden waarvoor je een diploma hebt belangrijk zijn, moet je je andere vaardigheden zeker niet vergeten.

Eenvoudig solliciteren met een Indeed-cv

Tips om je cv op te laten vallen

Gebruik sleutelwoorden

Sleutelwoorden hebben een belangrijke rol in je cv. Dit zijn woorden die betrekking hebben op de functie waarop je solliciteert. Het helpt je om te verschijnen in zoekopdrachten en maakt het makkelijker voor werkgevers om je te vinden. Op dit moment is het beter om een cv online op te stellen met behulp van tools die ervoor zorgen dat deze geen fouten bevat en een format te kiezen dat het beste past bij de aard van jouw werk. Maak gratis een cv aan en gebruik de trefwoorden zonder deze te veel aan te vullen.

Vermeld contactgegevens

Vergeet niet om tijdens het online werken aan je cv de gegevens toe te voegen waarop de werkgever contact met je kan opnemen. Vermeld altijd in ieder geval je telefoonnummer en emailadres, zodat een werkgever je kan bereiken. Zorg er daarbij voor dat je e-mailadres professioneel is, en dat het niet een e-mailadres is uit jouw tienerjaren. De recruiter verwacht een bekwaam iemand, en een e-mailadres zoals "daddysgirl@xyz.com" maakt dan geen goede indruk.

Kies zorgvuldig een lay-out voor je cv

Kies als je je cv opstelt altijd een lay-out die past bij de functie waar je op solliciteert. Een goed doordacht cv is belangrijk. Elke branche heeft zijn eigen protocollen om rekening mee te houden en daarom is geen cv hetzelfde De inhoud is belangrijker dan de vorm, maar onderschat de impact niet van een goed gekozen ontwerp. Kijk online voor het opstellen van een gratis cv en je vindt tal van tools voor de gewenste lay-out. Als je in de kunstwereld zit, moet je een portfolio bijvoegen. Als je een programmeur bent, kies je een lay-out waarbij juist de daarbij horende vaardigheden meer in het oog springen.

Let op automatische aanvulling

Tijdens het maken van je cv zijn er belangrijke gegevens die we niet kunnen aanpassen in het cv, dus zoek online tools waarmee je je online portfolio kunt maken en van tijd tot tijd kunt bijwerken. Elke aanbieder heeft daarbij zijn eigen opties en kan je zo helpen om al je gegevens effectief te organiseren. Deze beperken zich niet alleen tot het hosten van je portfolio, maar geven je ook de mogelijkheid om gratis een curriculum vitae op te stellen.

Organisaties geven er de voorkeur aan dat kandidaten online aanwezig zijn, waardoor ze alle informatie gemakkelijk kunnen doornemen. Er zijn tal van sites die je niet alleen helpen om je cv online aan te maken, maar die je ook in staat stellen om in contact te komen met recruiters uit de bedrijfswereld. Twee voorbeelden daarvan zijn LinkedIn en Glassdoor.

Omgekeerde chronologische volgorde

Nadat je hebt besloten welke informatie je in je cv wilt vermelden en er zeker van bent dat deze de indruk geeft die je wilt, moet je ervoor zorgen dat je deze in een omgekeerde chronologische volgorde opsomt. Als je bijvoorbeeld je opleiding noemt, zorg er dan voor dat je begint met de laatste opleiding die je hebt gedaan en ga dan in chronologische volgorde terug in de tijd.

Doe hetzelfde met jouw werkervaring. Als je in het midden van je carrière bent of van plan bent om van baan of carrière te veranderen, houdt het dan bij de meest recente of relevante informatie. Je hoeft geen informatie te delen die ouder is dan 10 tof 15 jaar, omdat dit alleen maar onnodige ruimte in beslag neemt en nauwelijks verschil maakt voor de werkgever.

Vermeld prestaties en beloningen

Vermeld alle prestaties die volgens jou relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert, aangezien deze een beeld zullen schetsen van je capaciteiten. Een werkgever is niet alleen geïnteresseerd in de hard skills, maar wil ook zien hoe gemotiveerd je bent om dingen te bereiken. Deze wil analyseren welke overdraagbare vaardigheden je bezit en hoe gemakkelijk je je kunt aanpassen aan andere omgevingen.

Waar moet je op letten bij een cv-tool?

Iedereen die op zoek is naar een goede gratis cv-tool doet er verstandig aan op een paar dingen te letten. Dit zijn de factoren om rekening mee te houden:

  • Welke soorten sjablonen zijn er?
  • Is er een optie om te bewerken?
  • Kan je eenvoudig informatie importeren?
  • Kan je makkelijk bewerken en ook opslaan?
  • Kan je opslaan als PDF, docs en HTML?
  • Is er een goede klantenservice?
  • Kan je de lay-out makkelijk aanpassen?
  • Kan je printen of als e-mail versturen?

Houd rekening met deze punten bij het selecteren van een cv-tool, want het zal het opstellen van je cv vereenvoudigen, en je zult later moeiteloos veranderingen kunnen aanbrengen.

Algemene valkuilen

Er zijn een aantal veelvoorkomende fouten bij het maken van een cv die je kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek kunnen verkleinen.

Te veel schrijven

Grote stukken tekst zijn een nachtmerrie voor een werkgever: er is meestal geen tijd om urenlang dat ene stukje papier door te nemen. Hou het dus kort en bondig. Probeer eentonigheid te doorbreken en het leesbaar te maken met enkele essentiële en pakkende punten.

Bluffen

Het lijkt soms makkelijk om je cv mooier te maken dan ie is. Maar als een recruiter of werkgever er achter komt dat je cv niet op waarheid berust zijn je kansen onmiddellijk verkeken.

Vreemde of opvallende lettertypes

Gebruik voor je cv een simpel en degelijk lettertype. Het gebruik van afwijkende lettertypes neemt vaak extra ruimte in beslag of maakt het lastiger om het cv vlot te scannen. Het gaat uiteindelijk om functionaliteit.

Samenvatting

Je cv is vaak het eerste waar een werkgever of recruiter naar kijkt, dus zorg dat je er voldoende aandacht aan besteed. Doe onderzoek naar het bedrijf en de branche waar je solliciteert, en stel je cv zo op dat het de vaardigheden, werkervaring en opleiding laat zien die relevant is voor de baan waarop je solliciteert. Als je er zelf niet uitkomt kan je gebruik maken van een online tool om je te helpen.