Cv's en motivatiebrieven

Zorg zo voor de perfecte afsluiting van je sollicitatiebrief

August 26, 2020

Het afsluiten van een sollicitatiebrief is de laatste kans die je hebt om je direct te richten tot je mogelijke werkgever. De woorden die je hier kiest zullen een grote impact hebben op de uiteindelijke indruk van het bedrijf over jou. Door een brief met vertrouwen, relevantie en dankbaarheid af te sluiten, sla je de laatste belangrijke toon over het potentieel van jezelf als kandidaat. Een goede afsluiting van een motivatiebrief helpt daarom de kansen van je sollicitatie te vergroten.

De sleutel tot een perfecte afsluiting van je sollicitatiebrief schuilt in het belichamen van professionaliteit en de mate waarin je jezelf weet te verkopen in de slotzinnen. Zorg ervoor dat je in het achterhoofd van de werkgever blijft hangen door de positieve noot die je achterlaat.

Andersom geldt het risico natuurlijk ook dat een verkeerde afsluiting betekent dat de deur onherroepelijk voor je wordt dichtgeslagen. Laatste woorden die in het verkeerde keelgat schieten of jezelf niet voldoende onderscheiden van de rest, en je kans op de leuke baan is definitief verkeken. Houd daarom altijd in gedachten bij het schrijven van de slotalinea dat deze woorden de laatste zijn die de werkgever van je zal horen.

Tips voor het afsluiten van de sollicitatiebrief

Als je niet zeker weet hoe je jouw sollicitatiebrief moet afsluiten of als je op zoek bent naar de perfecte doeltreffende afsluiting, dan raden we je aan om de tips en voorbeelden hieronder goed door te nemen. Houd de aanwijzingen in gedachten in de toekomst wanneer je een juiste indruk wilt achterlaten.

Wees zelfverzekerd

Het is allereerst belangrijk om te laten zien dat je enthousiast bent om de functie te krijgen en vertrouwen hebt dat je deze ook kan bemachtigen. De lezer moet een indruk krijgen van een positieve, hardwerkende kandidaat die goed bij het bedrijf zou passen. De sollicitatiebrief moet dan ook succesvol zijn in het overdragen van de capaciteiten die je hebt te bieden. Die vastberaden en zelfverzekerde toon moet uitblinken in de afsluiting van de motivatiebrief. Het is helemaal goed als je dit kan doen op een wijze dat niet dwingend of opschepperig overkomt.

Toon compassie

Organisaties waarderen medewerkers die mededogen hebben voor anderen en die de passie hebben om te groeien. Empathisch vermogen en een levendige natuur zijn belangrijke karaktereigenschappen waar werkgevers naar kijken. Mensen die een positieve sfeer kunnen creëren en anderen kunnen motiveren om gezamenlijk ergens naartoe te kunnen worden.

Laat deze eigenschappen dan ook vooral doorklinken in je afsluiting. Benadruk je positieve houding over waarden van het bedrijf en stel concrete doelen voor waarmee je daarin een bijdrage kan leveren.

Voorbeeld:

Ik geloof dat deze positie iemand nodig heeft met voldoende ervaring en de capaciteit om alles zonder problemen over te nemen en door te zetten. Aangezien ik in dezelfde bedrijfstak heb gewerkt, weet ik wat er noodzakelijk is om deze functie soepel en probleemloos in te vullen.

Betrek de functieomschrijving erbij

In het algemeen bij sollicitatiebrieven is het natuurlijk van belang dat de taakomschrijving en details van de beschikbare functie goed zijn doorgelezen. Deze moeten op natuurlijke wijze worden verwerkt in de sollicitatiebrief. Maak gevraagde zaken concreet door duidelijk te maken op welke wijze de genoemde punten van jou op toepassing zijn.

Welke relevante ervaring heb je te bieden? Welke soft skills of concrete vaardigheden kan je op buigen? Let er in de afsluiting van je sollicitatiebrief op dat je deze verbinding met de functieomschrijving behoudt.

Deze connecties maak je natuurlijk door de hele brief heen, maar de slotalinea kan je bij uistek gebruiken voor een summier overzicht. Maak duidelijk hoe jij de juiste match voor de job bent. Op deze manier is de werkgever goed geïnformeerd over de wijze waarop jij van toegevoegde waarde voor het bedrijf kan zijn.

Voorbeeld:

Ik wil u bij deze bedanken voor uw tijd. Ik kijk er naar uit om mijn expertise en ervaring in de sector te gelde te maken binnen uw organisatie. Met mijn achtergrond ben ik goed voorbereid voor de functie en sluit ik goed aan bij de visie van bedrijf A.

Betrek de doelstellingen van het bedrijf op jezelf

Werkgevers geven vaak de voorkeur aan mensen met duidelijk gedefinieerde doelen, zowel persoonlijke als professionele, en de bereidheid en energie om ze te verwezenlijken. Met andere woorden, laat in je sollicitatiebrief duidelijk merken hoe jij van invloed kan zijn op de doelstellingen van de functie en het bedrijf in het algemeen.

In de afsluiting van de sollicitatiebrief moet duidelijk doorklinken hoe jij als gloednieuwe werknemer van waarde kan zijn voor de strategie en toekomstplannen van het bedrijf. Toon dit ook aan door te wijzen op je persoonlijke toekomstplanning, en benadruk hoe jouw kwalificaties je geschikt maken om een zinvolle bijdrage aan deze doelstellingen te leveren.

Wees complimenteus

Vrijwel iedereen kan een compliment waarderen, en bedrijven zijn wat dat betreft niet anders. Laat in je afsluiting dan ook een positieve boodschap achter over het bedrijf waarnaar je solliciteert. Zo kan je benadrukken dat je de waarden van het de organisatie onderstreept, of zeg je graag verder te willen bouwen aan de goede reputatie van het bedrijf. De afsluiting van je motivatiebrief moet positief zijn en de werkgever het idee geven dat jij een geschikte kandidaat zou kunnen zijn.

Bijvoorbeeld:

Ik kan met volle overtuiging stellen dat ik de waarden van uw bedrijf ook zeer belangrijk vind. Ik zou dan ook de kans met beide handen aangrijpen om hier een eigen, wezenlijke bijdrage aan te leveren.

Professionele afsluiting

Men zegt wel eens dat een indruk in de eerste paar seconden wordt gevormd. Maar het is bij een sollicitatiebrief net zo belangrijk om in de laatste seconden de lezer helemaal in proberen te pakken. Gebruik zinnen met impact die je professionaliteit weerspiegelen.

Klink niet te nonchalant en vermijd te informeel taalgebruik. Veel professoren klagen bijvoorbeeld over het taalgebruik van studenten in e-mails, omdat de studenten in hun aanhef en afsluiting het idee geven met een vriend te communiceren. Vermijd woorden die te ‘vriendelijk' zijn. Voorbeelden van een correcte afsluiting van een sollicitatiebrief zijn:

  • Dank u wel
  • Met vriendelijke groet
  • Hoogachtend

Woorden die vermeden moeten worden bij het beëindigen van de sollicitatiebrief.

  • Met liefde
  • Groetjes
  • Een fijne dag

Vermeld je naam aan het einde met eventueel contactgegevens indien je deze niet aan het begin van de brief vermeldt.

Eenvoudig solliciteren met een Indeed-cv

Zaken die je moet mijden aan het einde van de sollicitatiebrief

Sommige mensen vergeten het belang van de afsluitende alinea bij hun sollicitatie. Na het maken van hun cv en het schrijven van het grootste deel van hun sollicitatiebrief, gaan ze vluchtig door de laatste alinea heen om de sollicitatie eindelijk de deur uit te kunnen doen.

Dit is natuurlijk verkeerd. Als je het bovenstaande hebt doorgelezen, weet je dat de afsluiting bij uitstek het meest belangrijke deel van je sollicitatiebrief vaak is. Wees dan ook altijd alert bij sollicitaties. Ben je moe, stel dan het versturen van de sollicitatie met een dag uit. Zo gun je jezelf de tijd om met een ferme laatste alinea het slotstuk van je sollicitatie te bekronen.

Naast alle zaken die je zeker wel in je sollicitatie moet zetten, is het ook aan te raden om de volgende dingen er vooral niet in te plaatsen:

Vermijd het delen van moeilijkheden

De grootste valkuil die een sollicitant kan maken is te wanhopig klinken. Enthousiasme is belangrijk, maar vermijd het benoemen van persoonlijke of professionele moeilijkheden en het doen van een beroep op de werkgever. Succes loont omdat het verkoopt.

Vermijd herhaling cv

Zorg er daarnaast ook voor dat je sollicitatiebrief geen droge opsomming wordt van je cv. De wervende manager zal deze normaal gesproken als eerste doornemen. Het heeft daarom ook weinig zin om deze te herhalen. Focus op belangrijke achievements en laat in de afsluiting met een korte verwijzing doorklinken dat je beschikt over de relevante ervaring en vaardigheden.

Vermijd het stellen van vragen

Bij tips voor sollicitatiegesprekken wordt vaak aangeraden om actief vragen te stellen over het bedrijf en de functie. Voor een sollicitatiebrief is dit echter nog te vroeg. Vermijd het stellen van vragen omdat dit de indruk kan wekken dat je denkt recht te hebben op de functie.

Vermijd typefouten

Ten slotte, de sollicitatiebrief moet je altijd zorgvuldig doorlezen op eventuele spel- en grammaticale fouten. Dit geldt zeker voor de afsluitende alinea van de brief. Lees de brief dan ook verschillende keren grondig door op eventuele typefouten die een negatieve indruk achter zullen laten op de werkgever.

Tot slot, de slotzin van de sollicitatiebrief moet krachtig en helder de casus voor je sollicitatie maken. Wees concreet en richt je tot de werkgever, maar vermijd opdringerigheid. Laat goed doorklinken waarom jouw kandidatuur in overweging zou moeten worden genomen. Met de laatste zin mag de werkgever geen enkele twijfel meer hebben over jou als sollicitant.